Verlies

Vroeg of laat in ons leven krijgen we te maken met verlies.
Dat kan van alles zijn. Verlies van baan of “huis en haard”. Of een huisdier waar je zo dol op was.
Maar ook verlies van een relatie door scheiding of door overlijden van je partner.
Of overlijden van ouder(s), het overlijden van je kind. Heel onnatuurlijk, kinderen behoren immers ouders te overleven en niet andersom.

Rouw

Na het verlies komt een periode van rouw.
Maar hoe gaat dat in zijn werk? Hoe doe je dat eigenlijk rouwverwerking? Moet ik uitgebreid stil staan bij mijn verlies? Of moet ik alles maar snel vergeten?
Je wilt het verlies niet vergeten, sterker nog, je houdt er nog helemaal aan vast, wil het niet kwijt. Het houdt je de gehele dag bezig, het vervult je van intens verdriet of je raakt in paniek. Je slaapt niet, of komt je bed nauwelijks uit of sleept jezelf voort, overvallen door de zwaarte die je overkomt.
En na een poosje denkt je omgeving dat het allemaal “nu wel over zal zijn”. Het is immers toch alweer een tijdje geleden?
Of anderen durven het niet eens erover te hebben, bang als men is het jou moeilijk te maken. Dat ze je aan het huilen maken of zo. Terwijl je snakt naar een stukje aandacht en begrip. Het maakt het extra pijnlijk.
Of misschien denk je wel, laat mij maar met rust, jullie begrijpen mij toch niet.
Misschien heb je zelfs wel een schuldgevoel, terwijl je dat niet eens in de gaten hebt. Had ik dingen anders moeten doen? Heb ik het wel goed gedaan?
Je hebt geen idee hoe je door zo’n periode heen moet komen. Je vraagt jezelf af of je überhaupt het gevoel van intens verdriet of onzekerheid en onrust of de opgelopen deuk in je zelfvertrouwen ooit nog wel kwijt raakt? Heeft het leven nog wel zin op deze manier? Komt het nog wel goed?
En al wil ik weer wat van mijn leven maken, hoe doe ik dat dan?
Oeps, de chaos in mijn lijf en mijn gevoel maakt dat ik het allemaal even niet meer weet.
Weet dan dat er altijd iets op je pad kan komen dat je verder helpt. En elke stap vereist moed, soms veel moed. Je hebt dit misschien nog niet eerder meegemaakt.
Hoe vind ik mijn weg?

Delen

Hoe fijn is het dan iets te kunnen delen dat de ander begrijpt. Dat je een handvat krijgt of inzicht hoe met verlies om te gaan.
Dat je gaat ervaren hoe een rouwproces werkt. Dat dat tijd kost en dat elk verlies , hoe rauw ook, tot nieuwe impulsen in je leven kan leiden. Dat je door een periode van rouw ook dankbaarheid kan en mag ervaren.

Herken je iets in dit verhaal en wil je hulp in de zoektocht hoe rouwverwerking het beste bij jou past, aarzel dan niet en neem contact met mij op via mobiel of door middel van het contactformulier.
Dan neem ik zo snel mogelijk contact met jou op.